Pastitsio

Samenvatting

Opbrengst
Porties
Voorbereidingstijd
Cooking time45 minuten
Total time45 minuten

Beschrijving

Griekse ovenschotel met gehakt en bechamelsaus

Ingrediënten

500 g
buisvormige lange pasta
1 kg
gehakt
250 ml
melk
2 g
eieren
4 g
eetlepels geraspte kaas
4 g
eetlepels olijfolie
1 g
gesnipperde ui
1 g
glas witte wijn
1 g
stokje kaneel
500 g
gepureerde tomaten
300 g
geraspte kaas
  g
boter voor invellten van ovenschaal
5 g
eetlepels boter
5 g
eetlepels meel
1 l
volle melk
2 g
eieren
1 g
kop geraspte kaas

Instructies

Bereiding Pastitsio:
De buisvormige lange pasta (pastitsio, te koop bij Griekse winkel) gaar koken in ruim water met zout en afgieten.
Bij de pasta 250 ml melk doen, de twee eieren erbij en de 4 eetlepels geraspte kaas erbij. Doorroeren tot een samenhangende massa.
In de olijfolie de ui fruiten. Het gehakt erbij, rul bakken, blussen met de wijn en even laten koken. Vervolgens de gepureerde
tomaten, kaneel, peper en zout toevoegen en alles ongeveer een halfuur laten koken tot het meeste vocht is ingekookt. De pan van het vuur halen.
Een ovenschaal invetten met boter en de 2 eetlepels paneermeel over de bodem verdelen. De helft van de pasta over de bodem verdelen. Geraspte kaas erover strooien. Hier het gehakt over uitspreiden en over het gehakt weer wat kaas strooien. De rest van de pasta verdelen. De bovenste laag bedekken met bechamelsaus.
Bestrooi de bechamelsaus met vier eetlepels geraspte kaas. De schaal in de oven zetten en in ongeveer een half uur bruin laten worden.

De bechamelsaus:
Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de
eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

Hoofdgerecht
do, 09/19/2019